SAJTÓKÖZLEMÉNY – GPGPU technológián alapuló adatbázismotor fejlesztése

SAJTÓKÖZLEMÉNY – GPGPU technológián alapuló adatbázismotor fejlesztése

pályázat2

SAJTÓKÖZLEMÉNY

GPGPU technológián alapuló adatbázismotor fejlesztése
2013.06.13.

A Dolphio Consulting Kft. 249,2 millió forint összköltségű „GPGPU technológián alapuló adatbázismotor fejlesztése” című projektje közel 169 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv pályázatán.

Projektjük célja volt egy GPGPU technológián alapuló, nagy hatékonyságú adatbázismotor kialakítása MySQL adatbázis kezelő rendszerhez. A GPGPU technológia a grafikus processzorok számítási kapacitásának kihasználását célozza meg általános számítási célra. A cég számos egyedi fejlesztést végzett már korábban különböző számításigényes feladatok videokártyás gyorsításában, ezekre alapozva történt meg jelen megoldás kifejlesztése is.

A kialakított megoldás lelkét a párhuzamosított, és a GPU architektúrájához igazított algoritmusok jelentik. A MySQL adatbázis kezelő igen elterjedt megoldásnak számít a kis- és középvállalkozások körében, ahol a teljesítmény mellett jelentős szerepet kap a beszerzésre kerülő megoldások ára is. A termék célcsoportja tehát elsősorban a kutatással vagy nagy mennyiségű adatok mozgatásával foglalkozó középvállalatok.

A megvalósuló terméknek köszönhetően, a ma használt adatbázisszerverek processzorainak grafikus processzorokkal való helyettesítésével töredékére csökkenthetőek a hardverköltségek, valamint a felhasznált energia, így elősegítve, hogy szélesebb körben elterjedjen a takarékos grafikus processzorok alkalmazása.

A cégről és a fejlesztésekről további információt a www.dolphio.hu weboldalon olvashatnak.

 

Dolphio Consulting Kft.Pályázat1

Cím: 1095 Budapest, Soroksári út 56. II. 14.
E-mail: robotka.zsolt@dolphio.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu