IT szótár

IT szótár

 

 

C++11

A C++ programozási nyelv új szabványa, melyet igen nagy szünet után, nagy várakozások mellett érkezett. Az ’98-as első C++ szabvány után lényegében ez a második változat. Már a legtöbb elterjedt, nagy fordító támogatja.


 

Eigen

C++ programozási nyelvű függvénykönyvtár, mely lineáris algebrai (mátrix és vektor műveletekhez kötött) algoritmusokat valósít meg.


 

OpenCV

C++ programozási nyelvű függvénykönyvtár, mely számítógépes képfeldolgozási (Computer Vision) algoritmusokat és adatszerkezeteket tartalmaz.


 

Flann

C++ programozási nyelvű függvénykönyvtár, mely a “legközelebbi szomszédok közelítő keresése”  nevű matematikai algoritmust valósítja meg, gyors futásidővel. Valójában sok algoritmus együtt, melyek közül mindig az adott körülmények között várhatóan leggyorsabb fut le.


 

TCP/IP

Az internet működését meghatározó protokollok halmaza. Lényegében azok a szabályok, amelyektől “működik az internet”. Ezek rögzítik, hogy a számítógépek hogy csatlakoznak és kommunikálnak egymással az interneten.


 

Bash

Az egyik legelterjedtebb unixos/linuxos rendszerhéj (“shell”), azaz parancsértelmező. Azonos névvel jelenti az ezen parancsértelmező által értelmezett programozási “szkript”-nyelvet is. A “szkript” jelző azt jelenti, hogy interpretált, és nem fordított.


 

ARM

Alacsony fogyasztásra tervezett mini beépített (beágyazott) számítógépek egyik legelterjedtebb architektúrája. Ilyen van a legtöbb mobil eszközben, mobiltelefonokban (akár Windows-os, akár Android-os, vagy iOS-es).


 

LinQ

Egy .Net keretrendszer komponens, mely lehetővé teszi a .NET programozási nyelvek számára a programokba ágyazott természetes adat lekérdezéseket.


 

EmguCV

Egy .NET függvénykönyvtár, mely az OpenCV C++ függvénykönyvtárat teszi elérhetővé .NET kompatibilis rendszerek és nyelvek számára (pl. C#, Visual Basic). L. még OpenCV.


 

OMAP

A Texas Instruments által készített ARM architektúra. L. még ARM.


 

Qt

Egy igen elterjedt és széles spektrumú keresztplatformos alkalmazás-keretrendszer. Ebben készült többek között a Skype, a Google Earth, és az Opera böngésző is.

 


 

3DVR

3 dimenziós virtuális valóság – összefoglaló neve azon koncepcióknak, melyben az ember teljes 3D érzékelésével tapasztalhat virtuális dolgokat. Például egy Microsoft Hololens szemüvegben körbejárhat és minden oldalról megnézhet egy amúgy a valóságban nem (ott) lévő virtuális kiállítási tárgyat.


 

Virtuális valóság
motor

Olyan számítógépes megjelenítő eszközök (programok), melyek képesek valósághű 3D  modellek, és környezetek megjelenítésére, azaz előállítják azt a képet, melyet látván olyan, mintha egy virtuális valóságban lennénk.


 

Sztereó kamerás
rendszer

Olyan rendszer, mely az emberi szempárt imitálva két, jellegzetesen pár centiméterre elhelyezett kamera képét használva állít elő 3D információkat, azaz megállapítja bizonyos objektumokról, hogy azok milyen messze vannak.


 

AngularJS

Javascripten alapuló, azt kiegészítő frontend oldali keretrendszer.


 

Java

Nagy múltra visszatekintő fejlesztési nyelv, melynek legfőbb előnyei, hogy minden lényeges operációs rendszeren változtatások nélkül futtatható, illetve hogy nagyon sok ingyenes kiegészítőt lehet hozzá találni.


 

Javascript

Elsődlegesen dinamikus frontendek készítésekor használt programozási nyelv.


 

Jenkins

Alkalmazások fordítását, illetve a szerverekre való kihelyezését nagyban megkönnyítő rendszer.


 

JPA

Java alapú programokban az RDBMS által kiajánlott táblázatok, illetve a Java program saját objektumleírója közötti kapcsolat megteremtéséért felelős keretrendszer-definíció, melynek több elterjedt megvalósítása is létezik.


 

JSON

Javascript Object Notation, azaz a Javascript programnyelv saját objektumleírója – az idők során ez az adatleíró már kinőtte magát ebből a szerepből, és a hálózati kommunikáció elsődleges nyelvévé vált.


 

MongoDB

 

A NoSQL adatbázis-motorok közül az egyik legelterjedtebb implementáció.


 

MVC

Egy elterjedt programozási architektúra, melynek lényege az adatleíró (Model), a megjelenítés (View) és az alkalmazáslogika (Controller) szétválasztása.


 

MySQL

Ingyenessége, illetve megbízhatósága folytán az egyik legelterjedtebb RDBMS.


 

RDBMS

Relational Database Management System, azaz relációs adatbázis-kezelő rendszer.  Ez a különböző típusú dokumentumok kapcsolataira helyezi a hangsúlyt az adatok táblázatos formában való letárolásakor.


 

NodeJS

Az elmúlt évek egyik legnagyobb feltörekvő szerver-oldali programozási nyelve. Legnagyobb előnyei között szokták említeni a gyors projektkezdést, illetve a rengeteg – ingyenesen is elérhető – kiegészítőt.


 

NoSQL

Nem SQL alapú adatbázismotor. Az RDBMS-ekkel ellentétben nem táblázatok formájában tárolják le az adatokat, hanem logikai egységekben.


 

REST

A frontend és a szerver kommunikációjára egy lehetséges megoldás. Legnagyobb előnyei, hogy ezen keresztül meg lehet valósítani, hogy a frontend mindig csak a számára szükséges adatokat kérje le a szerverről – így nem terhelve a szervert és a hálózatot fölöslegesen –, valamint hogy erre a frontend rendszerek által is preferált JSON adatformátumot tudja használni.


 

Spring framework

A Java framework kiegészítése, elsődlegesen weboldalak fejlesztését könnyíti meg.

 


 

Tomcat

Elsődlegesen Java programok szerveroldali futtatását megvalósító, szintén a Java programnyelvben megírt alkalmazásszerver.


 

Zabbix

Alkalmazások állapotának folyamatos nyomon követését lehetővé tevő rendszer.