Washingtonban helyezték üzembe a világ első jeltolmács gépét, a magyar SignAll fejlesztését

Washingtonban helyezték üzembe a világ első jeltolmács gépét, a magyar SignAll fejlesztését

Az Dolphio startupjaként indult SignAll fejlesztése az egyetlen olyan megoldás, mely valós időben képes a siket jelnyelv automatikus fordítására. A SignAll első terméke mostantól elérhető mindazon üzleti vállalkozások, közigazgatási intézmények és szervezetek számára, akik egyszerű hozzáférést szeretnének biztosítani siket vagy nagyothalló dolgozóik és ügyfeleik részére.
“Egyre több vállalkozás és szervezet törekszik arra, hogy leküzdje a siket és halló emberek közötti akadályokat. A SignAll technológiája lehetővé teszi a siketek és hallók spontán kommunikációját – mondta Robotka Zsolt, a SignAll vezetője.
A cég szimbolikus helyszínen, a siket közösség egyik legfontosabb intézményében, a washingtoni Gallaudet Egyetemen telepítette első rendszerét. A világ egyetlen kifejezetten siketek számára alapított egyetemének új látogatóközpontjában a siket ügyfélszolgálati munkatársak az információs pultba telepített rendszer segítségével folytathatnak párbeszédet a halló látogatókkal.
„Ezzel azt is demonstráljuk, hogy a jövőben új karrierlehetőségek nyílhatnak meg a siketek előtt, hiszen akár egy információs pultban is hatékonyan alkalmazhatóak jeltolmács segítsége nélkül.” – tette hozzá a cégvezető.
A rendszer a jelnyelvet teljes komplexitásában képes értelmezni és nyelvtanilag helyes, értelmes mondatokra fordítani. A szoftver telepített kamerák segítségével érzékeli a jeleket, és egy chat jellegű felületen szöveggé alakítja azt, míg a halló beszédét egy beszédfelismerő funkció segítségével jeleníti meg.

Az egyetem korábban a rendszer kifejlesztésben is aktív szerepet vállalt.
„A Gallaudet Egyetem szakértői támogatást és információkat nyújtott az amerikai jelnyelv, a természetes nyelvfeldolgozás és a fordítás területén, a diákok segítségével bővült a nyelvi szótár és tesztelték a szoftvert is” – mondta Dr. Patrick Boudreault, a Gallaudet Fordítási és Tolmácsolási Tanszék egyetemi docense. „A SignAll-al kötött partneri megállapodás célja, hogy esélyegyenlőséget és azonnali anyanyelvi hozzáférést biztosítsunk a siketek és nagyothallók számára. A SignAll az anyanyelvi siket jelelők bevonásával olyan hozzáadott értéket teremt, amelyet más vállalatok elhanyagoltak az új fordítási technológiák kifejlesztése során. ”
A jelnyelvi fejlesztés megoldásának összetettségét az adja, hogy a jelnyelv nem csupán különálló jelek sorozata, hanem olyan további szempontok is hozzájárulnak a jelentés közvetítéséhez, mint az arckifejezés, testtartás vagy a tér használata – a SignAll rendszere pedig képes ezeket is figyelembe venni. A világ országaiban eltérő jelnyelveket használnak, a cég első terméke az amerikai jelnyelv és angol beszélt nyelv közötti fordítást támogatja ezért jelenleg csak az Egyesült Államokban elérhető. Ugyanakkor a cég a jövőben további jelnyelvek feldolgozásával más országokban, így Magyarországon is elérhetővé kívánja majd tenni megoldását.
„Büszkék vagyunk arra, hogy bár sokan próbálkoztak hasonló fejlesztéssel, a SignAll helyezte üzembe a világ első hasonló rendszerét. Ez azonban még mindig csak az első lépés. Most arra koncentrálunk, hogy USA szerte minél több helyszínre telepítsük a rendszerünket. Cégünk víziója, hogy néhány éven belül megoldásunk világszerte minden okos eszközben, mobiltelefonon is elérhető legyen, hogy olyan beszédfelismerésre épülő szolgáltatások is hozzáférhetőek legyenek a siketek számára, mint a Siri vagy Alexa.” – vázolta a cég terveit Robotka Zsolt.